Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted

Otak-Otak Johor


Baru-baru saya berkesempatan ke Melaka atas komitmen kerja. Dah letih berjalan singgah le makan di sebuah restaurant di Melaka. 

Duduk je atas kerusi terus sampai otak-otak atas meja walaupun tak order. Memang dah jadi trends pengusaha otak-otak sekarang ni walaupun kita tak order tapi otak-otak akan dihidangkan atas meja. 

Kalau tak hidang atas meja kita tak akan order punya. Yelah kalau tak mana satu nak makan nasi ke otak-otak. Lainlah kalau singgah di gerai yang hanya jual otak-otak je.


Letih menunggu makanan tak sampai-sampai, terliur pulak tengok otak-otak ni. Ambil la dalam 2 3 keping sebagai alas perut. 

Harga otak-otak di pasaran ialah 60 sen untuk sekeping. Menurut orang Melaka sebenarnya otak-otak yang di jual ni diambil dari Johor. 

Ada supplier yang akan hantar dalam kuantiti yang banyak yang dah siap dibuat. Penjual otak-otak hanya akan masak je otak-otak Johor ni kemudian jual.


Inilah dia rupa otak-otak Johor ni. Boleh tahan juga rasanya. Saya bagi 7.5 out of 10. Memang terasa lah adunan ikan tenggiri dengan  kerisik. 

Tapi kalau makan 1 keping tak kenyang, sekurang-kurangnya kena makan 3 baru puas hati. 

Kalau nak rasa yang pure punya otak-otak kena la cari di Johor sebab otak-otak ni memang berasal dari sana. Cuma tempatnya sahaja saya tak tahu. Maklumlah jarang ke Johor. Kalau ada siapa-siapa tahu mungkin boleh share di sini...


Velasrizal Rodriguez


Adios~~~~~

Comments
9 Comments

9 comments:

khairul akmal azman said...

sodapnye..
favret den otak2 tue.

cik aisha said...

terliur lak tgk otak2 ni....:)

Mr feckry said...

sedap pula wa tengok

Sandokhan said...

kat ukay perdana, sebijik 80 sen.

NOOR FATIN said...

sedap! penah rasa sekali je masa pegi johor aritu

skrg dok ganu makan otak2 tganu aje la. hehe

haslina said...

mmg fav ever klu otak2 nie.
;))

amirah said...

aah la dah memang biasa kat sini. kalau tnggu makanan leh mkn otak2 dulu..gi restoran mana tu? mkn ikan bkr ek

Rozuan Ismail said...

otak2 kt kelantan dia letak pakai buluh.sedap.bntuk segi tiga

Sharinginfoz said...

entahlah apasal le tak suka sangat benda alah ni

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget