Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted

Produk 3 in 1 Membahayakan Kesihatan ?


(Gambar Hiasan)


Penggunaan produk minuman '3-in-1' yang kini menjadi pilihan kebanyakan masyarakat perlu dikawal pengambilannya kerana ia boleh memudaratkan kesihatan jika diambil secara berlebihan.


Jika ambil produk ini sekali sekala tidak timbul masalah. Tetapi jika sehari lima hingga enam kali, mungkin boleh timbul masalah.


Menurut kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), rakyat negara ini mengambil secara purata 26 sudu teh gula setiap hari, iaitu tiga kali ganda lebih tinggi daripada saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).




Individu yang mempunyai ibu bapa atau keluarga yang menghidap diabetis di nasihati supaya mengawal pengambilan gula bagi mengurangkan risiko menghidap penyakit yang sama.


Dalam kes ini kita tidak boleh menyalahkan ibu bapa (yang menghidap diabetis) sedangkan kita mempunyai keupayaan untuk mengubah cara hidup terutama pengambilan makanan yang sihat serta bersenam. Betul tak?


Adios~~~~

Comments
7 Comments

7 comments:

yann said...

betol tu...lect. sy pun ada ckp...huhuu

Kuman Chaos said...

ha'ah dulu pun ada satu email yg ceritakn benda yg sama... kalau sehari 1 ok la kot ek?

-Si Riang-Riang- said...

nasib bek saye amek skli skala jek... tp bukan 3 in 1 la.. huhuhuh

Zinedine Zaiddin said...

Boleh ke produk 3-in-1 menyebabkan kita sampai macam tu sekali?

Sebab produk 3-in-1 kat negara kita ni terlalu ciput sangat isi kandungan nya..walaupun ikut arahan yang tertera kat bungkusan, para pengguna xdapat nak menikmati rasa yang sepatutnya diorang rasa.

Maka terjadilah kes2 pengguna tambah kandungan air dia tu dengan 1-2 lagi peket 3-in-1..xpun tambah gula. Pandai jugak syarikat2 ni wat marketing. Bila rasa sepeket 3-in-1 x ckup, orang akan tambah lagi sepeket dua 3-in-1 yg lain. Pastu cepat habis, orang beli lagi, kompeni untung.

Sekadar pendapat. HAHAHAHA



Ini blog aku. :)

Bila Karipap Boleh Bercakap

Fakhrur Razi berkata said...

halamak info bagus nih ;o
thx for sharing x.x"
ak nyer nescafe 3 in 1 powng xabih lgik

zainudin said...

cuba kurangkan ambilan artificial sugar macam 3 in 1 inilah, artificial sugar boleh tingkatkan kadar gula dalam darah dalam kadar singkat! jadi membebankan pankreas utk mengeluarkan insulin. Jika berterusan pankreas keje kuat macam ni boleh mengundang diabetes

baca info diabetes di sini

azzey said...

bahaya gak ni coz kekadang amik jg minuman mcm ni... so must take action !

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget