Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted

Wanita Tidur Lebih Lama Dari Lelaki ?



Sebuah kajian  yang dilakukan oleh pakar masalah tidur di Loughborough University di England telah merumuskan bahawa wanita tidur lebih lama dari lelaki. 


Menurut pakar, fungsi otak wanita bersifat multifungsi berbanding lelaki kerana wanita menjalani aktiviti yang banyak seperti bekerja, mengurus keluarga, menjadi ibu berbanding lelaki.


Salah satu fungsi tidur adalah memberi ruang untuk otak untuk berehat. Dengan beban otak yang semakin berat, wanita tidur lebih lama sekitar 20 minit daripada lelaki, untuk menyegarkan sel otak untuk digunakan lagi.




Waktu tidur orang dewasa adalah 7-8 jam sehari. Waktu ini bergantung pada individu itu sendiri. Ada yang mengambil masa lebih lama, atau kurang dari 7 jam dah merasa mencukupi.


Begitu pula tambahan 20 minit lebih lama untuk wanita bersifat fleksibel. Sebenarnya begantung kepada individu itu sendiri. Jadi mulai saat ini kaum ibu dapat berkompromi untuk bangun tengah malam bancuh susu anak!


Adios~~~~

Comments
13 Comments

13 comments:

amirah said...

setuju...dh ciap research pon so btl la ..huhu

Anif® said...

Berbanding isteri saya..rasanya saya lebih kuat tidur :D Jadi untuk kes saya kajian itu tak boleh dipakai!

soffya cik bulan said...

aku mcm setuju je..hakhak

Gransazer said...

setuju!sbb sy pn buat research psl ni..hoho~ye2 la..

cikgu isza said...

lelaki bukan tak ngantuk.. tapi lebih suka berjaga menahan biji mata.. betul tak?

Sharinginfoz said...

seronok apa tidur.....

patunghujan a.k.a cik teruterubozu said...

hmmm
setuju
wanita tido lebih lama
sbb tu je laa time rehat
klu dh bukak mata
dr pg sampai malam ada jek keje

Hasrol Nizam said...

lwbih 20 minit rupanya..igtkan lebih sejam dua jam tadi..hehe


Dari gopeng ke taiping. oh kisah bas lompat

fyna said...

hehe i memang suke tdo ^^

maisyah said...

hahaha...kenapa daling saya lebih kuat tido plak ni..?
Saya nagntuk bancuh susu la..
Cigu Isza..betul juga tu lelaki tahan bijik mata x tido kan..bola d astro...

Anis Syuhada Nazari said...

setuju...tp on behalf of me sj lah..
mama sy sgt xkuat tdo...
tp rs2 nya benda ni bkn bergantung pd individu tu sendiri ker?

Amanda Eltiqaz said...

tapi ada kwn lelaki saya kata saya tak normal sbb tidur awl..huhu..

post baru: Kenapa Saya Perlu Tidur Awal

Amanda Eltiqaz said...

Anif: kajian tu mmg boleh dipakai. Sbb perempuan mmg PERLU tidur lebih lama. Cuma slalu tak dapat cukup tdur sbb lelaki yg tak perlu tdur lama ajak perempuan berjaga..hehe

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget