Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted

Tasik Paling Cantik Di Dunia


Jika anda mahu melihat keindahan alam paling cantik di muka bumi ini, silalah datang ke Tasik Plitvice yang terletak di Croatia. Tasik ini diwartakan sebagai Taman Negara tertua di Eropah yang mempunyai 16 tasik yang membentuk Taman Negara Tasik Plitvice.   
 

Tasik-tasik ini di kelilingi oleh 3 gunung. Dipercayai tasik-tasik ini mempengaruhi warna ketiga-tiga gunung itu. Warna gunung berubah mengikut musim dan kuantiti mineral di dalamnya. Ada kalanya gunung akan bertukar warna kepada hijau, biru dan kelabu. Cahaya matahari juga mempengaruhi keadaan ini.


Anda  akan berasa kagum keindahan tasik yang mengalir melalui gunung-ganang di Croatia ini.  Tasik ini menjadi daya tarikan pelancong sejak abad ke-19 sebelum diwartakan sebagai Taman Negara. 


Tasik yang bersempadan dengan Bosnia dan Herzegovina pernah menjadi tapak berek tentera Bosnia suatu ketika dahulu dan kemudian UNESCO mengubah kawasan ini sebagai tapak warisan dunia.Terdapat dua belas tasik di bahagian atas dan empat tasik di bahagian bawah yang terbentuk daripada gunung-ganang itu. Sekali-sekala, anda dapat melihat ikan berliuk-liuk di  permukaan tasik manakala serigala dan rusa keluar dari hutan membongkok di tasik untuk menghilangkan kehausan.

Tasik Plitvice adalah ciptaan Tuhan yang tiada bandingnya di muka bumi ini. Tasik ini memang layak di gelar sebagai 'syurga dunia'.

Adios~~~

Comments
8 Comments

8 comments:

Unknown said...

Such nice pics can chase away all stress

Fathiha Zainal said...

Wow! Amazing! :D

CIKGU NAMAN said...

syok kalau boleh bergambar kat situ

Ken Wooi said...

beautiful =)

e~car182 said...

memang cantik ciptaan Allah..;)

ISZA said...

memang cantiklah.. bila le leh tengok live..

saya_arief said...

cun...besh dapat mandi nih..

Unknown said...

oke, tasik ni dah masuk dalam list untuk pegi honeymoon bila kahwin nanti! haha. calon pun tak ada. apa pun tasik ni memang superb cantik!

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget