Makanan tradisional Hari Raya seperti lemang, ketupat dan dodol pasti menjadi menu utama di Aidilfitri walaupun zaman ini kita banyak di sogokkan dengan pelbagai menu makanan terutamanya dari barat.
Walaupun terdapat banyak persaingan dari makanan barat seperti pizza, spaghetti, makaroni dan lain-lain, makanan tradisonal tetap menjadi pilihan di Hari Lebaran. Kenapa ya?
Rasanya mungkin kerana kebanyakan dari kita ini berasal dari kampung. Kita disajikan dengan makanan tradisional ini dari kecil sehingga kita sebati dengan jiwa kita apabila sudah dewasa.
Makanan ala-ala ini barat turut disajikan sepanjang Aidilfitri namun ramai yang tidak menjadikannya sebagai menu utama kerana ia tidak mendapat tempat di hati pengunjung.
Ada yang beranggapan makanan tradisional ini sukar di dapati di luar musim perayaan. Oleh itu permintaannya tinggi. Makanan barat pula boleh di dapati bila-bila masa sahaja terutamanya di Kuala Lumpur.
Walaupun apa jua menu anda di Aidilfitri pastikan anda berwaspada ketika makan. Jangan makan sampai melebihi had. Pastikan kadar kolesterol dan gula dalam badan pada tahap selamat bagi mengelakkan sebarang penyakit menyerang..
Adios~~~