Menurur Pakar Makanan dari Program Dietetik, Universiti Sains Malaysia (USM), daging kambing tidak bahaya untuk kesihatan bagi pengidap darah tinggi dan sakit jantung.
Daging kambing tergolong dalam kumpulan daging merah seperti lebu, kerbau serta biri-biri dan boleh dikatakan kesemua jenis daging ini tidak banyak perbezaan kandungan kolesterol.
Daging kambing tergolong dalam kumpulan daging merah seperti lebu, kerbau serta biri-biri dan boleh dikatakan kesemua jenis daging ini tidak banyak perbezaan kandungan kolesterol.
Apa yang paling penting ialah pengambilan daging perlu dikawal dan dimakan dalam kuantiti yang sederhana mengikut keperluan dan tahap kesihatan.
Pandangan bahawa daging kambing tidak sesuai diambil oleh penghidap penyakit darah tinggi atau jantung hanya merupakan satu persepsi sehingga menyebabkan orang ramai takut untuk makan daging tersebut.
Kandungan kolesterol dalam daging akan menjadi rendah setelah dibuang lemaknya. Sebab itu lemak yang terdapat pada daging perlu dibuang sebelum dimasak dan dimakan.
Sebenarnya, tahap kesihatan seseorang individu itu boleh terjejas sekiranya daging yang dimakan tanpa mengira jenis diambil tanpa kawalan atau mengikut keperluan yang sepatutnya. Oleh itu makanlah untuk hidup, bukannya makan untuk kenyang !
Adios~~~~