Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted

Hari Tanpa Beg Plastik Di Pulau Pinang Bermula 1 Jan 2011



Hari Tanpa Beg Plastik di Pulau Pinang bermula 1 Jan 2011 ini. Semua pasar raya besar, pasar raya, farmasi, restoran makanan segera,  dan kedai serbaneka diminta melaksanakan ”hari tanpa beg plastik” setiap hari.


Pasar mini dan premis perniagaan tunggal juga perlu mematuhi syarat baru semasa pembaharuan lesen iaitu melaksanakan "hari tanpa beg plastik" tiga hari seminggu iaitu pada setiap Isnin, Selasa dan Rabu.




"Hari tanpa beg plastik" ini merupakan langkah negeri ini untuk menjadi negeri hijau yang pertama di Malaysia.


Kerajaan negeri akan menghebahkan program itu melalui pelbagai pendekatan seperti mendirikan papan iklan dan mengedarkan 500,000 risalah untuk menerangkan kepentingan "hari tanpa beg plastik".


Pada pendapat saya maklumat ini perlu sampai kepada  masayarakat di negeri lain juga. Manalah tau ada rakyat dari negeri lain berbelanja di Pulau Pinang tiba-tiba tiada beg plastik. Pastinya mereka kecewa kan membawa barangan penuh di tangan.. 


Adios~~~~

Comments
7 Comments

7 comments:

Minho said...

sentiasa bergerak dengan bakul pegi pasar la jawapnya.

hehehe

Sharinginfoz said...

nanti rasanya satu malaysia hari2 tanpa plastik kan

azzey said...

velasrizal: kena siap2 bawak beg klu cam gini...:)

nadey said...

bgus!!!!! tp bg aku kt msia xmenyengat skit......mcm hangat2 tahhi ayam je....kite same2 kene sokong mende ni...bru la ngam

Albert said...

Bagus sekali! Sebenarnya hometown saya Miri, Sarawak dah buat benda ni. Supermarket depa sediakan banyak box untuk shoppers to put their stuffs... really good actually

patunghujan a.k.a cik teruterubozu said...

sistem skrg yg x de beg plastiik isnin selasa n rabu pn dh haru especially bila lupa nk bwk beg recycle tuh
in my opinion, klu penang nk jd negeri hijau yg pertama pn, tolong laa didik rakyat dia jd pembersih dulu
dekat setahun i duk kt penang, byk tempat yg kotor dr bersih
bayangkan, pergi tempat yg bersejarah or cantik, tp persekitaran kotor???

Lizzie Yasmin said...

lor depa baru nk buat ke??? apa pun hope warga penang pls lar bg smbutan... kesian kt bumi dah..

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget