Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted



Ramai yang kecewa apabila Malaysia kalah kepada Singapura (Seri 1-1 : Agg 6-4) 2nd leg pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014 pada 28 Julai 2011. 


Nampaknya pasukan Singapura adalah lebih baik dari pasukan Harimau Malaya pada perlawanan ini. 


Ini adalah kemungkinan sebab mengapa Malaysia kalah kepada Singapura pada pendapat saya :-


  • Kehilangan 3 tonggak utama iaitu Aidil Zafuan, Safiq Rahim dan Nor Shahrul Idlan Talaha menjejaskan corak Malaysia.

  • Abdul Hadi Yahya gagal beraksi baik pada perlawanan timbal balik walaupun menjaringkan gol di Singapura.

  • Kurangnya kreativiti di bahagian tengah terutamanya pada perlawanan kedua ini apabila Safiq Rahim tidak bermain. Dapat disimpulkan perlawana di Singapura, Malaysia beraksi lebih baik.

  • Safee Sali sering bertindak keseorangan di bahagian serangan lantaran gagal mendapat bantuan rakan-rakan.

  • Pertahanan Malaysia yang kerap leka sehingga mudah pemain lawan memecahbelahkan benteng pertahanan.

  • Ahmad Fakri Sharaani memang tak patut dimasukkan. Beliau TIDAK beraksi baik dalam Liga Super. Siap bagi kad merah pulak tu. Ashaari Shamsuddin yang patut dimasukkan.

  • Sepatutnya Khairul Fahmi bermain sebagai penjaga gol ketika bermain di Singapura. So tak ada lah gol-gol yang mudah dijaringkan Singapura.

  • Kemenangan yang di tuntut dari pelbagai pihak mungkin memberi tekanan kepada pemain Harimau Malaya sehingga menjejaskan prestasi.

  • Pemain Singapura adalah pelakon terbaik kerana terlalu mudah cedera dan meminta advantage walaupun bersentuh sedikit. Ini melambat-lambatkan permainan.

  • Terlalu mengharapkan Safee Sali menjaringkan gol. Oleh itu mudah bagi pertahanan lawan melakukan man marking kepada Safee Sali.


Sebenarya ada lagi 18 sebab mengapa Malaysia kalah kepada Singapura ini tapi tak larat dah nak tulis. Cukuplah yang ada ini pun dah cukup banyak. 


Walaupun Malaysia kalah kepada Singapura (Seri 1-1 : Agg 6-4) 2nd leg pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014 pada 28 Julai 2011 ini, janganlah kecewa sehingga berhenti menyokong pasukan kebangsaan pula

      
Kita perlu sedar skuad ini masih 'Hijau' dan masih ada masa hadapan yang cerah. Sepatutnya kita perlu lebih optimis apabila berdepan dengan pasukan yang lebih baik. 


Jangan terlalu mengharapkan KEMENANGAN sebaliknya kita perlu menuntut corak permainan yang meningkat dari 1 perlawanan ke 1 perlawanan yang lain.  



Velasrizal Rodriguez



Adios~~~~~~

Comments
5 Comments

5 comments:

snf said...

betul.walau kalah kita tetap berbangga dengan harimau malaya.tahniah malaysia.tahniah apek.apek wira.!aaaumm aauumm

amal said...

Tu lah.. Malaysia patutnya turunkan Khairul Fahmi masa first game dulu.. and yes, kita ni bermain dengan mengharapkan certain pemain je.. ecece pandai mengulas ek ehe.. ape2pun congrats la Harimau Malaya. Tak mudah nak sampai ke tahap ni :)

kumanx said...

pada aku la kan.... keeper mmg best la mlm tadi.. & lagu Negaraku sebelum perlawanan mmg koir yg terBEST dalam stadium... gabungan 85 000 penyokong.. mantop!!!

Zura said...

tetap sokong harimau malaya..

SyaFiQu3 said...

pada yang xtaw tu, khairul fahmi x bermain pada game pertama sebab kecederaan bahu..

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget