Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted



Dividen ASB untuk 2012 ialah 8.90% (Dividen 7.75 sen seunit + bonus 1.15 sen seunit). Dividen ASB 8.9% 2012 ini bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2011.


Agihan pendapatan 7.75 sen ini lebih tinggi daripada pembayaran 7.5 sen seunit tahun lalu, manakala bonus 1.15 sen adalah lebih rendah berbanding 1.25 sen sebelum ini.


Sebenarnya ASNB mampu memberikan 10.8% dividen ASB 2012 (dividen+bonus) namun selepas membuat pertimbangan ASNB hanya memberikan 8.9% sahaja. 


Untuk rekod, sehingga 15 Disember lalu, ASB memperoleh pendapatan kasar RM7.19 bilion atau 56.9 peratus apabila pendapatan dividen hasil pelaburan dalam syarikat menyumbang RM4.09 bilion.


Keuntungan daripada penjualan saham dalam syarikat pula menyumbang RM2.25 bilion atau 31.3% kepada pendapatan kasar dan selebihnya RM0.85 bilion adalah hasil pelaburan dalam instrumen jangka pendek serta lain-lain pendapatan.




Bagi yang tak sabar nak menerima dividen tu, pembayaran agihan pendapatan dan bonus ASB ini akan dikreditkan secara automatik ke dalam buku pelaburan anda nanti.


Buat masa ini, semua urus niaga ASB di Ibu Pejabat, pejabat dan ejen ASNB ditangguhkan mulai 18 Disember hingga 2 Januari tahun 2012 untuk proses pengiraan dividen dan bonus. 


Pemegang unit boleh mengemaskini buku pelaburan ASB bermula 3 Januari 2013 dan pendapatan dan bonus ASB ini akan dikreditkan secara automatik ke dalam buku pelaburan anda nanti.


Macam mana sebenarnya pengiraan dividen dan bonus ASB ni? Sebenarnya pengiraan bagi kedua-dua hasil pendapatan adalah berbeza. Secara penerangan kasarnya adalah seperti berikut :-


Dividen
  • Pengiraan pengagihan pendapatan ini adalah berdasarkan purata baki pegangan minimum bulanan bagi tempoh pelaburan sepanjang tahun kewangan ASB yang berakhir pada 31 Disember pada tahun tersebut.

(Hasil tambah baki minimum setiap bulan / 12 bulan) * kadar dividen


Bonus
  • Pengiraan bonus pula dibuat berdasarkan kepada purata baki pegangan minimum bulanan yang dimiliki pelabur dalam tempoh 10 tahun terakhir.

(Hasil tambah baki minimum setiap bulan / 120 bulan) * kadar bonus


Sebenarnya ramai yang jangkakan dividen tahun 2012 ini sebanyak 9.0% atau lebih namun realitinya dividen 2012 ini sebanyak 8.9% sahaja tapi masih menunjukkan trend meningkat iaitu naik 0.1% daripada tahun 2011.


Apa-apa pun ASB masih menberikan dividen yang tinggi berbanding ASW 2020 dan AS1M yang memberikan dividen 6.6% sahaja untuk 2012.


Jom kita terjah rekod pembayaran dividen ASB sebelum ini :-




Kalau anda nak gandakan dividen ASB anda apa kata kalau anda buat pelaburan ASB atau lebih dikenali sebagai ASB Loan di Maybank. Bab halal haram tuu, tak payah nak berbalah, kerana mengikut pendapat fatwa kebangsaan yang kata pelaburan ASB itu  hukumnya HARUS! sebab maslahat umat Islam.


Bagi yang nak tahu apa tujuan dan kebaikan pelaburan ASB @ ASB Loan ini anda boleh klik di pautan ini Pelaburan Pinjaman ASB (ASB Loan) VS Simpan Sendiri?


Kepada golongan bumiputera di luar sana, anda digalakkan menyimpan dalam ASB kerana dividen diberikan biasanya lebih dari 8% berbanding menyimpan dalam akaun simpanan biasa yang memberikan antara 0.3%-1.75% sahaja. Kan jauh bezanya...



Velasrizal Rodriguez



Adios~~~~~~~

Comments
16 Comments

16 comments:

Blog Sabah said...

kira ok la...wlpun tak seperti yang dijangka...

Anonymous said...

Mujur la Saham Bank Rakyat x open mcm ASB, kalu x, mau je aku keluarkn simpanan dr ASB ke Bank Rakyat.

Syed & Rafidah said...

Kalu nk merasa dividen yg tinggi, bank negara kena benarkan Bank Rakyat tambah dana pelaburan mcm ASB, baru PNB akan berdaya saing.
Skrg ni PNB x de pesaing, tu pasal dia bagi div sikit walau untung besar.

Anonymous said...

Syed bg ulasan kurang bernas..sila buat kajian sblm statement di keluarkan..

Anonymous said...

Semua orang nak untung banyak tapi bagi aku tak payah lah nak ikut bank rakyat yang untung nya amat banyak tetapi perniagaan utamanya ialah pinjaman peribadi yang tiada risiko yang bagi aku macam along...sudah banyak kisah peminjam bank rakyat yang cabut lari tetapi tiada usaha untuk mencarinya tetapi sebaliknya yang menjadi mangsa ialah si penjamin....jangan lah kita mengharapkan hasil atau keuntungan dengan cara menindas orang lain

Anonymous said...

Kalau public mutual leh buat loat lg best

ROSNAH ZAKARIA said...

Anonymous: Public mutual mmg tk boleh buat loan, sbb kita galakkan orang buat saving every month atau pun guna EPF account 1. dari kita buat loan baik kita buat saving untuk jangka masa panjang, yang mana boleh bagi pulangan 10 % to 12% every year. Tak salah kita nak simpan untuk jangka panjang, setiap orang ada matlamat simpanan dia masing2 sekurangnya2 rm100 setiap bulan pun dh kira ok.

klu ada pape pertanyaan boleh la tanya sy terus;

Any inquiries, please don't hesitate to call me.

tq


ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

Anonymous said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

ROSNAH ZAKARIA said...

Anymous: Public Mutual mmg tk boleh buat loan, cuma kita galakkan ramai orang utnuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, hanrga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita nakmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.


Thanks. Happy Investing.


Best Regards,


Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget