Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted

Wang Hantaran Mengikut Tahap Kelayakan Akademik ?



Hal perkahwinan atau 'membina masjid' merupakan satu kewajipan bagi pasangan yang berkemampuan dari segi rohani dan jasmani.


Tetapi pernahkan terfikir bahawa pasangan yang ingin berkahwin kini beranggapan perkahwinan bukanlah satu perkara yang mudah malah ia sesuatu yang menyusahkan.




Ini kerana senario wang hantaran perkahwinan yang dikenakan oleh pihak perempuan sekarang ini pastinya tidak kurang daripada RM5,000.


Bayangkan kalau si gadis itu mempunyai ijazah. Kurang-kurang mau RM 8000. Kalau Master agak-agak mau mencecah RM 10000 ke RM 20000. Pengsanlah lelaki yang nak kahwin itu. 




Sebenarnya pihak perempuan tidak wajar meletakkan wang hantaran mengikut tahap akademik anak anda. Perkahwinan bukanlah medan 'menjual' anak. Matlamat utamanya ialah mendirikan masjid. 


Walaupun kos perkahwinan semakin tinggi, pihak lelaki dan perempuan sebenarnya boleh berbincang  soal wang hantaran untuk kebaikan bersama. 


Jangan sukarkan mereka yang ingin mendirikan masjid kerana akhirnya ia akan membahayakan kestabilan ekonomi anak anda sendiri. Bayangkan bagaimana mereka mahu menempuh alam rumah tangga jika tiada simpanan....


Adios~~~~

Comments
6 Comments

6 comments:

Sharinginfoz said...

sebaik-baik gadis ialah yang memudahkan perkahwinan, lagi sedikit hantaran lagi bagus

iza said...

Salam...

Betul3x,
Kalau letak mahal2 pun, lepas kahwin nk kena bayar hutang pulak kan. Bila hidup nak senang.....

Muhamad Zaki Zafir said...

betul..permudahkanlah perkahwinan.kalau anak2 trpakse mnunggu lame nk mngumpul duit tu, dlm tempoh masa tu, mcm2 blh jd,semuanya atas dasar syg.

majlis meriah cuma sehari, tp kehidupan slps tu yg lg pnting. :)

jemput join contest di blog saya ya. ;)

-->'CONTEST RECOMMEND LAGU TERBAIK :D'

AzRin Kamaludin said...

ermm betul tu..
tp kdg2 yg takde kelayakn yg mintak lbh..pnh dgr dulu ada ank kpd jiran2 keje biasa2 jea tpi duit hantaran smpai 20K..

aKU maNUsiA beRpeRaSaaN said...

hmMm....mas kawin yg tinggi tak menjamin kebahagiaan slps kawen...

noorafzan said...

bagi saya ikut kemampuan si lelaki la.
dalam masa yang sama pompuan kenalah tolak ansur kan.

=)

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget