Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most WantedDividen ASB untuk tahun 2013 ialah 8.7% (Dividen 7.7 Sen seunit, Bonus 1.0 Sen seunit). Dividen ASB 8.7% 2013 ini adalah bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember.


Nampaknya pengagihan dividen kali ini rendah sedikit berbanding tahun lepas iaitu 8.90% (Dividen 7.75 sen seunit + bonus 1.15 sen seunit). Menurut PNB, kadar itu masih di anggap kompetitif di tengah-tengah ketidaktentuan ekonomi global.


Untuk rekod, kadar dividen tahun ini bukanlah yang terendah yang pernah diagihkan oleh PNB kerana pada tahun 2009, pengagihan dividen termasuk bonus adalah 8.6 sen seunit. Sebenarnya PNB mampu membayar dividen sebanyak 10.54 sen seunit untuk tahun ini, tetapi PNB mahu bawa ke hadapan 2.71 sen seunit bagi membantu portfolio dana ini untuk lebih berdaya mampan di masa hadapan.
Pembayaran pengagihan pendapatan dan bonus bagi tabung ASB akan dikreditkan secara automatik ke dalam akaun pemegang unit dan para pemegang unit boleh mengemas kini buku pelaburan ASB masing-masing di ibu pejabat PNB atau ejen-ejen ASNB di seluruh negara mulai 2 Januari 2014.


Buat masa ini semua urus niaga bagi ASB akan ditangguhkan pada 22 Disember 2013 sehingga 1 Januari 2014 bagi tujuan pengiraan pendapatan dan bonus.


Apa-apa pun ASB masih menberikan dividen yang tinggi berbanding ASW 2020 dan AS1M yang memberikan dividen sekitar 6.7% sahaja untuk 2013.


Kepada golongan bumiputera di luar sana, anda digalakkan menyimpan dalam ASB kerana dividen diberikan biasanya lebih dari 8% berbanding menyimpan dalam akaun simpanan biasa yang memberikan antara 0.3%-1.75% sahaja. Kan jauh bezanya...Velasrizal RodriguezAdios~~~~~~~

Comments
12 Comments

12 comments:

Anonymous said...

lagi bagus simpan kat bank rakyat, dividen jauh lebih tinggi.

Anonymous said...

Mmg konfirm 8.70 ke,knape diberita ari 2 dividen 6.45 dan bnus 1.00 je..mtk pencerahan ye

yana87 said...

Salam..sy nk tau la,stiap bln sy byr rm209.sy bru byr 10bulan untk thun 2013..jd jika mgikut persen untk thun 2013 8.70%..brape jumlah dividen yg sy dpt nt..

Anonymous said...

Memang generasi kedua yg merosakkan ekonomi rakyat.. tak sepatutnya hasil bumi dan kemajuan negara menurun begitu ketara berbanding 14% dahulu.. maaf ini teguran membina.

Anonymous said...

Berapa dividen bg bank rakyat unk tahun 2013?

my-telco said...

Tapi Bank Rakyat tak kasi kita henjut sampai 200k. Kalau boleh, please inform sy. Berminat sgt!

Anonymous said...

Nak masuk bank rakyat susah boh..dapat pon boleh masuk sikit jer..

Anonymous said...

Simpan dlm bank pakatan rakyat le..

Anonymous said...

Yup..bank rakyat lg tinggi biasenye

jack said...

Itu bukan simpan lah brader..itu beli sahan bank rakyat .tp dah habis....

Anonymous said...

Bank rakyat susah nak dapat.. Kalo ada info tuk jualan saham
Bank rakyat share2 laa k. Thanks

Anonymous said...

dividen saham amanah cimb..drp rekod lepas..lebih baik dr ASB..

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget