Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most WantedHarga baru petrol RON95 mulai 3 September 2013 ialah RM2.10 seliter, naik 20 sen manakala hara baru diesel pula ialah RM2.00 seliter. Harga baru petrol RON95 dan diesel mulai 2013 ini diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.


Pada masa ini kerajaan menanggung subsidi sebanyak 83 sen seliter bagi RON95 dan RM1 seliter bagi diesel. Jumlah bahan api yang diperuntukkan oleh kerajaan bagi tahun ini ialah RM24.8 bilion.


Pengurangan subsidi sebanyak 20 sen ini bermakna kerajaan masih memberi subsidi sebanyak 63 sen seliter bagi RON95 dan 80 sen seliter untuk diesel.


Bagi mengurangkan bebanan golongan berpendapatan rendah dan mudah terjejas berikutan rasionalisasi subsidi bahan api, kerajaan akan meningkatkan pemberian BR1M dalam Bajet 2014. 
Agaknya kenapa ya kerajaan menaikkan harga petrol ? Adakah kerana kerana harga pasaran minyak dunia meningkat gara-gara ura-ura Amerika akan menyerang Syria atau berpunca melihatkan kepada keadaan ekonomi Malaysia yang akan terus tidak menentu dek kerana pertumbuhan rendah dan penurunan imbangan akaun semasa.


Yang pastinya mulai malam ini kebanyakan stesen minyak mula diserbu pemilik kenderaan. Keadaan di stesen minyak bagaikan suasana di rumah terbuka Aidilfitri namun masing-masing cuba memenuhkan tangki kenderaan sebelum harga baru berkuat kuasa.


Mungkin ada sesetengah pihak akan berkata inilah hadiah terbaik dari kerajaan Barisan Nasional kepada rakyat Malaysia yang sudi mengundi mereka semasa Pilihanraya baru-baru ini. Itu belum lagi dengan perkenalan GST dan kenaikan tarif elektrik yang akan dilaksanakan tak lama lagi. 


Dua puluh sen dari harga sebelum ini RM1.90 adalah dalam 10.5%. Kalau sekarang anda isi minyak untuk cover 5 hari bekerja rm50, lepas ini akan jadi RM55.25.  Penambahan sebanyak RM5.25 seminggu, kalau 4 minggu sebulan so penambahan kos minyak sebanyak RM21 sebulan. Banyak tu...


P/S : Sama-samalah kita merasai kesan domino dari kenaikan harga minyak petrol ini....Velasrizal RodriguezAdios~~~~~~~~

Comments
0 Comments

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget