Aku Lihat Aku Fikir Aku Tulis...

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ruang Iklan

Photobucket Be The Most Wanted ruang pengiklanan Be The Most Wanted Be The Most Wanted
Be The Most Wanted Be The Most Wanted Maxis Maxis Be The Most Wanted

Pelakon S Shamsuddin Meninggal Dunia 4 Jun 2013Pelakon veteran S Shamsuddin meninggal dunia 10.56 pagi 4 Jun 2013. Allahyarham S Shamsuddin meninggal dunia  setelah dilaporkan tidak sedarkan diri di rumah anak lelakinya, Mohammed Arifin, 44 tahun dan dibawa ke Hospital Universiti Nasional Singapura.


Jenazah dibawa ke Masjid Al-Mukminin di Jurong East pada jam 10 pagi 5 Jun 2013 dan disembahyang dan dikebumikan di Pusara Abadi, Singapura. 


Allahyarham S Shamsuddin atau lebih dikenali sebagai Sudin mula terlibat dalam dunia lakonan pada tahun 1948 apabila diberi peluang untuk menjadi pelakon tambahan bagi filem Chempaka.


Sudin pernah diiktiraf sebagai Pelawak Terbaik dalam Festival Filem Malaysia Kedua (FFM2)pada tahun 1981 dan pada FFM22, Sudin menerima Anugerah Istimewa Pelakon Veteran Lelaki.


Filem-filem lakonannya seperti Hang Tuah, Bujang Lapok, Nujum Pak Belalang, Ali Baba Bujang Lapok, Seniman Bujang Lapok, Nasib Si Labu Labi masih segar sehingga ke hari ini.


Sudin berkahwin dengan Puteh Ismoon, 77 pada tahun 1954 dan dikurniakan 7 orang anak.


Salah seorang anak lelakinya, Mohd Ariff mengikut jejak langkahnya apabila bergelar pelakon dan pelawak di Singapura.


Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham S Shamsuddin semoga roh nya dicucuri rahmat. Al- Fatihah...Velasrizal RodriguezAdios~~~~~~

Comments
0 Comments

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

    ShoutMix chat widget